Adatvédelmi tájékoztató 
Részletek dr. E. F. Ludwig belgyógyásznak a "Kneipp-Blatter" című folyóiratban megjelent cikkéből, amelynek középpontjában a sérvkötővel történő sérvkezelés áll.

Vitathatatlan tény, hogy a sérvpanaszok, amelyeken minden külső lágysérv, (tehát a lágyék-, here-, comb-, köldök- és hasfalsérv) értendő, folyamatosan növekedőben vannak. Ezt a tényt a lágyékrégió (ugyanez hasi és köldöksérvek esetén a hasfalrégió) anatómiailag meghatározott gyengepontja mellett mindenekelőtt részben örökletes, részben szerzett, előrehaladó, általános kötőszöveti gyengeség okozza. Ez pedig valószínűleg az élet minden területén tapasztalható "civilizációnak" és gépesítésnek a következménye, ami a legtöbb esetben természetellenes életmóddal párosul, és degenerációs ismertetőjegyként is felfogható. A sérvproblémák gyakoriságát tekintve a lágyéksérv áll a vezető helyen.
Lágyéksérven (hernia inguinalis) a többé-kevésbé kitágult lágyékcsatornából lassanként vagy hirtelen kitüremkedő lágyrészeket (hashártya, vékonybél stb.) értjük. A lágyékcsatorna mindkét oldalon közvetlen a combhajlat mellett keresztezi a hasfalat, és normális esetben a férfiaknál csak az ondóvezetéket, nők esetében pedig a kerek méhszalagot tartalmazza. A lágyéksérvek a férfiak minden korosztályát érintik, míg a nők inkább a comb-, hasi- és köldöksérvekre hajlamosak. (Ugyanez a sérv kialakulása szempontjából fennálló veszélyezettség, amely megtalálható a hason, a köldök mögött, illetve az alhasi rész közepén, esetenként oldalt a bordák alatt.)

Következő oldal